Stress staat gezonde leefstijl in de weg

Onderzoeksbureau Ipsos heeft ruim 1000 Nederlanders gevraagd naar hun gedrag tijdens de coronacrisis. Een kleine groep grijpt dit moment aan om een gezonde leefstijl te volgen: 13 procent beweegt of sport vaker en 18 procent eet naar eigen zeggen gezonder. Maar daar staat tegenover dat 38 procent zegt juist minder te bewegen of sporten. Het grootste deel heeft het eetgedrag niet veranderd (73%).

Met name stress zorgt voor problemen. Het heeft een negatieve invloed op je gezondheid en verkleint de kansen op gedragsverandering. Jessica Kiefte, hoogleraar publieke gezondheid aan de Universiteit Leiden, vertelt: “Eetgedrag aanpassen is moeilijk. Bijvoorbeeld vanwege geldgebrek of psychische problemen, zoals stress. Dat verhindert mensen om de vaardigheden te ontwikkelen voor een gezondere levensstijl. Zij hebben vooral baat bij omgevingsverandering. Ongeveer de helft van de mensen is niet in staat om zonder externe hulp de levensstijl te veranderen.’

Bij Co-eur helpen we je, zodat stress niet langer een blokkade is voor een gezonde leefstijl. Zoals bijvoorbeeld bij cliënt Monique: ‘De psycholoog van Co-eur liet me inzien hoeveel stress het me gaf om de hele dag met eten bezig te zijn’. Lees haar verhaal hier terug.