Co-eur voor mensen met een voedings- of eetstoornis

Wanneer je te maken hebt met een voedings- of eetstoornis, begrijpen we dat je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Misschien heb je zelfs al eerder hulp gezocht bij een diëtist, maar zonder het gewenste resultaat. Wanneer je bij Co-eur in behandeling gaat bieden wij jou een multidisciplinaire behandeling. We richten ons dus niet alleen op de aanpak van jouw voedings- of eetstoornis, maar ook op de bijbehorende psychische klachten. Bovendien kunnen we je ondersteunen bij het bereiken van een gezond gewicht met een evenwichtig voedingspatroon en het bevorderen van een positiever lichaamsbeeld.

Bekijk onze multidisciplinaire behandeling

Hoe kan ik bij Co-eur in behandeling komen?

Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij een stappenplan voor jou gemaakt.

Stap 1. Past Co-eur bij jou?

Bij Co-eur vinden wij het belangrijk om jou zo goed mogelijk te helpen. Daarom hebben wij een aantal punten op een rijtje gezet om te kijken of wij bij jou passen.

Wanneer past Co-eur bij jou?

  • Als je 18 jaar of ouder bent.
  • Als je een verwijzing hebt van je huisarts voor de specialistische GGZ.
  • Als bereid bent aan de slag te gaan met je eetstoornis en je niet alleen wil afvallen.
  • Als je samen met je naasten gaat voor een duurzaam resultaat.
  • Als je het gevoel hebt dreigt terug te vallen. Kom dan voor een boosterbehandeling.

Wanneer past Co-eur niet bij jou?

  • Als je anorexia nervosa hebt met een BMI van 17 of lager.
  • Als je regelmatig in een crisis raakt? Dan is onze zorg en behandeling niet passend. We hebben namelijk geen crisisdienst.
  • Als je ernstig suïcidaal bent.
  • Als je een opname of intensieve dagbehandeling nodig hebt. In dit geval werken we alleen als co-behandelaar mee aan het herstel.

Wil je weten of jij ondergewicht of overgewicht hebt?

Bereken hier je BMI

Stap 2. Aanmelden

Wanneer je ervoor hebt gekozen om bij Co-eur in behandeling te gaan, is het eerste wat je moet doen jezelf aanmelden. Dit kan op twee manieren: in de meeste gevallen zal de zorgverlener de aanmelding voor je regelen, maar in sommige gevallen krijg je een verwijsbrief van de zorgverlener. In dit geval kan jij jezelf aanmelden door deze verwijsbrief naar [email protected] te sturen.

Stap 3. Intakewachtlijst

Nadat wij jouw aanmelding in goede orde ontvangen hebben wordt je op de intakewachtlijst geplaatst. Hier krijg je uiteraard een mail over. Bekijk hier de intakewachtlijst. Zodra er plek is zullen wij contact met je opnemen om de intake in te plannen. Na het plannen van de intake krijgt je een account bij ons Minddistrict-platform, hierin kan je met de welkomstmodule en een aantal zelfhulpmodules aan de slag gaan.

Stap 4. De intakefase

Onze intake bestaat uit 4 onderdelen, namelijk een gesprek met de verpleegkundige, een gesprek met de arts, een intakegesprek met de psycholoog en/of regiebehandelaar en een adviesgesprek met de psycholoog en/of regiebehandelaar. Dit zijn dus 4 losse afspraken. Het gesprek met de verpleegkundige en arts wordt na elkaar ingepland.

1. Gesprek met de verpleegkundige:

Je wordt ontvangen door de verpleegkundige, die na de eerste kennismaking een aantal metingen verricht, zoals de bloeddruk, lengte, gewicht en nekomvang. Als het nodig is wordt er een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

2. Gesprek met de arts:

De arts neemt de somatische vragenlijsten met je door die vooraf online zijn ingevuld in de welkomstmodule. Ook wordt het gebruik van eventuele medicatie doorgenomen. Verder voert de arts, indien nodig, een lichamelijk onderzoek uit, waarbij onder andere longen en onderbenen worden gecontroleerd.

3. Intakegesprek met de psycholoog en/of regiebehandelaar:

De psycholoog neemt de overige vragenlijsten van de welkomstmodule met je door die vooraf online zijn ingevuld. Verder bespreek je tijdens dit gesprek samen met de behandelaar onder andere:

  • het ontstaan en het verloop van het eetprobleem,
  • je huidige eetpatroon en eetgedrag,
  • factoren die problematisch eetgedrag in stand houden,
  • eventuele andere psychische klachten. Wanneer het gesprek met een basispsycholoog is, dan sluit de regiebehandelaar in het tweede deel van het gesprek aan.

4. Adviesgesprek met de psycholoog en/of regiebehandelaar:

Tijdens het adviesgesprek wordt besproken of een behandeling bij Co-eur passend is. Bij een positief advies wordt het behandelplan met je doorgenomen en legt de behandelaar uit wat je van de behandeling kunt verwachten. Vanzelfsprekend ontvang je van ons een terugkoppeling, zodat je het thuis allemaal nog eens rustig kan nalezen.

Stap 5. Behandelwachtlijst

Wanneer je de intakefase helemaal hebt doorlopen wordt je op de behandelwachtlijst geplaatst. Bekijk hier in behandelwachtlijst. Zodra er plek is zullen wij contact met je opnemen om de eerste behandeling in te plannen. In de tussentijd kan je in ons Minddistrict-platform aan de slag gaan met de zelfhulpmodules.