Gezonder eten gaat niet om wilskracht maar om gewoonte

Gebrek aan wilskracht en zelfbeheersing worden vaak genoemd als verklaring voor mislukte pogingen tot afvallen. Maar de Amerikaanse psycholoog Wendy Wood draait het om: juist het blijven proberen af te vallen na iedere mislukte poging is doorzettingsvermogen. Als je je eetpatroon blijvend wil veranderen, heb je niet zoveel aan wilskracht of goede voornemens. Dit stelt ze is haar boek Good Habits, Bad Habits. Wood (65) doet al haar hele leven onderzoek naar waarom het zo moeilijk is om gedrag te veranderen. Haar conclusie: “Het is gewoonte die tot volharding leidt.” Lees meer.

Onze psychologen helpen je in een trajecten om je gewoonten aan te passen. Ben je je bewust van je eetgewoontes, zoals eten voor de tv, dan adviseren we je hoe je hier gezonde gewoontes van kunt maken. Hierover vertelt ook een oud-cliënt in haar ervaringsverhaal:

“Ik moest nieuwe gewoontes aanleren. Zo voelde ik altijd onrust als ik thuiskwam uit school, dan móest ik iets eten. Maar als je je daar bewust van wordt, kom je erachter dat je niet aan dat gevoel hoeft toe te geven. Vervolgens is het een kwestie van nieuwe gewoontes creëren. Ik bleek veel sterker te zijn dan ik zelf dacht. Op deze manier heb ik mijn zelfbeeld stukje bij beetje weer opgebouwd.”