Anoniem, 22 jaar: ‘Bij Co-eur heb ik geleerd om goed naar mezelf en mijn lichaam te luisteren’

‘Het begon ermee dat ik op mijn 17e met een paar vriendinnen op vakantie ging en daarvoor wat kilo’tjes kwijt wilde. Ik ging aan de shakes, drie per dag. Dat ging me heel goed af, een beetje te goed: ik bleek heel gedisciplineerd te zijn. Het gevoel van controle dat dit me gaf, vond ik verslavend. Ik stond iedere dag op de weegschaal en zag mijn gewicht verminderen.

Door dat uithongeren kreeg mijn lichaam ook meer behoefte aan koolhydraten, met uren durende eetbuien tot gevolg. Daar voelde ik me daarna weer erg rot over waardoor ik nog meer ging eten: ik kwam terecht in een vicieuze cirkel. Met shakes en extreem sporten probeerde ik de eetbuien te compenseren maar toch kwam ik aan. Het was een dagelijks gevecht. Maar wat ik nou precies had, dat wist ik niet. Het was geen boulimia, want ik gaf niet over na een eetbui.

Professionele hulp bij een eetbuistoornis

Natuurlijk heb ik er zelf van alles aan proberen te doen. Mensen kwamen bij me aan met goedbedoeld advies: “Probeer doordeweeks gezond te eten en neem alleen in het weekend iets lekkers.” Maar ik hád een gezond eetpatroon: ik kreeg die eetbuien alleen niet onder controle.

Ik ging naar een lifecoach, omdat er naast de eetbuien ook nog wat andere issues speelden in mijn leven. Die begeleiding heeft me ontzettend geholpen, alleen de eetbuien bleven maar aanhouden. Toen ben ik gaan googelen en kwam ik op de site van Co-eur terecht, waar ik las over binge eating disorder, oftewel eetbuistoornis. Bingo, dacht ik.

Eerst ben ik naar een informatieavond geweest, waar ik veel herkenning vond. Ik sprak ook met de persoon die later mijn therapeut werd. Hij nam me serieus en doorzag meteen dat het complexer was dan alleen een eetprobleem. En hij zei dat er iets aan te doen was, wat me moed gaf.

Een aanpak op maat

In februari ben ik begonnen met het traject bij Co-eur. Bij Co-eur gaat men uit van een multidisciplinaire aanpak, maar bij mij werd de focus op de psyche en op beweging gelegd. Niet zozeer op voeding, want met mijn eetpatroon was buiten de eetbuien om niets mis. Mooi vind ik het, dat ik zo een aanpak op maat kreeg. Ook werd er rekening gehouden met het feit dat ik student ben en op kamers woon, en de uitdagingen die dat met zich meebrengt.

Ik moest nieuwe gewoontes aanleren. Zo voelde ik altijd onrust als ik thuiskwam uit school, dan móest ik iets eten. Maar als je je daar bewust van wordt, kom je erachter dat je niet aan dat gevoel hoeft toe te geven. Vervolgens is het een kwestie van nieuwe gewoontes creëren. Ik bleek veel sterker te zijn dan ik zelf dacht. Op deze manier heb ik mijn zelfbeeld stukje bij beetje weer opgebouwd.

Ook sporten heeft voor mij een andere invulling gekregen. Ik ga niet meer uren naar de sportschool om me af te beulen maar wandel iedere dag. Wandelen is namelijk goed voor lichaam én geest.

Vertrouwen in mezelf

Bij Co-eur heb ik geleerd om heel goed naar mezelf en mijn lichaam te luisteren. Ik herken nu bepaalde patronen omdat ik ze tijdens mijn behandeling heb besproken. Zo krijg je inzicht in jezelf. Ik heb genoeg handvatten gekregen om goed voor mezelf te zorgen.’


Deze cliënt had te maken met een eetbuistoornis, ofwel een binge eating disorder. Lees meer hoe Co-eur mensen hierbij helpt op deze pagina.