Te weinig aandacht voor oorzaak eetgedrag

Het nieuwe jaar is begonnen en dus draait de dieetcultuur overuren. Dit houdt in we worden omringd door boodschappen en reclames over diëten en afvallen. In haar artikel voor OneWorld schrijft journalist Marloes Leezer over de invloed van deze dieetcultuur. Een bepaald gewicht of zekere dunheid is het onderliggende streven, diep geworteld in de maatschappij, waar de dieetcultuur en de daarbij horende reclame-uitingen op inspelen. “Het is een misvatting om te denken dat mensen die kampen met eetproblemen de enigen zijn die hier last van hebben.”

Schadelijke dieetcultuur

In onze dieetcultuur is er te weinig aandacht voor het onderliggende probleem dat eetgedrag kan bepalen. Psycholoog Lenneke van Hastenberg benadrukt in De Nieuws BV dat de reclame-uitingen een ’trigger’ kunnen zijn voor mensen die al kwetsbaar zijn. “Dan blijft het niet bij het ene dieet, of die paar kilo, maar het gaat maar door en het gaat maar verder. Het gaat echt om een onderliggend probleem, een onderliggend trauma.”

Daarom pleit een psychologe voor disclaimer bij reclames over diëten, zodat er meer aandacht komt voor de psychische gezondheid.

Luister hier de aflevering van NPO radio 1 terug.