‘Onze cultuur van overvloed, verleiding en gemak maakt gezond leven moeilijk’

Trouw-columniste Naema Tahir schrijft over de campagne van de Britse premier Boris Johnson om overgewicht tegen te gaan, ‘Better Health’. ‘Een greep uit de plannen: een verbod op reclames van ongezonde snacks vóór 21 uur zodat kinderen die minder te zien krijgen, wat de kans op consumptie zou verlagen; minder ongezonde snacks te koop bij de kassa’s of in de reclames; en artsen aanmoedigen hun patiënten meer beweging voor te schrijven.’ Ze prijst de campagne, maar vindt het ook jammer dat deze vooral gericht is op zwaarlijvige mensen. ‘Dat geeft gauw de indruk dat zij zelf te veel hebben gesnackt, of te weinig hebben bewogen. Kortom, dat zij de schuld dragen van hun ongezonde gewicht.’

Tahir pleit er daarom voor dat bij dit soort campagnes meer aandacht moet komen voor onze cultuur van overvloed, verleiding en gemak, die het mensen ontzettend moeilijk maakt om gezond te leven.

Bij Co-eur kun je terecht voor professionele begeleiding bij jouw eetprobleem. We kijken verder dan je eetgedrag, en in het bijzonder naar onderliggende mentale mechanismen. Ook beweging is hier onderdeel van. Oud-cliënt Cora vertelt hierover: “Ik ben blij dat ik heb gekozen voor de multidisciplinaire aanpak van Co-eur. Ik ken best veel mensen die zijn afgevallen met behulp van een maagband maar ik wilde het op eigen kracht doen. Als je bereid bent om je schouders eronder te zetten en écht aan jezelf te werken, ben je bij Co-eur aan het goede adres.” Lees het verhaal van Cora.