Cora, 55 jaar: ‘Geen calorieën tellen maar de juiste dingen eten, daar draait het om’

‘Ik heb een rotperiode achter de rug. Na een moeilijke scheiding zat ik, buiten veel verdriet, opgezadeld met schulden. De stress en zorgen at ik weg. Dat deed ik al sinds mijn pubertijd, toen ik vaak problemen had met mijn broer. Het zit in mijn karakter om mezelf weg te cijferen, ik wil graag de lieve vrede bewaren. Maar dat is jarenlang ten koste gegaan van mezelf.

Weight Watchers, een dieet: ik heb van alles geprobeerd om anders met eten om te gaan. Maar deze methodes zijn alleen gericht op afvallen en hadden maar heel kort effect. Bij Co-eur, waar ik in februari 2019 een voorlichtingsbijeenkomst bijwoonde, gaat het om gedragsverandering. En juist dat blijkt de sleutel voor een gezonde leefstijl.

Na die voorlichting heb ik me aangemeld voor de behandeling. Ik kon al snel terecht. De voedingsdeskundige leerde me dat ik veel meer mocht eten dan ik dacht. Geen calorieën tellen maar de juiste dingen eten, daar draait het om. Ook het wekelijkse zwemuurtje had een positief effect. Niet alleen op mijn conditie, ook op mijn stabiliteit en coördinatie. Na een opname op de IC was het daar namelijk slecht mee gesteld.

Maar het meest heb ik gehad aan de gesprekken met de psycholoog. Zij gaf mij de opdracht om mijn levensverhaal op te schrijven. Hierdoor besefte ik dat ik naast verdrietige dingen, ook veel mooie dingen heb meegemaakt. Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd. Door reflectie en bewustwording heb ik mijn issues kunnen accepteren en afsluiten. Ik voel me bevrijd en sta een stuk relaxter in het leven. Dit heeft ook invloed op mijn eetgedrag: ik beloon mezelf niet langer door van alles in mijn mond te stoppen maar door goed voor mezelf te zorgen.

We leven momenteel door de coronacrisis in een gekke tijd. De sportscholen en zwembaden zijn dicht en mijn ritme is anders door het thuiswerken. Zo at ik normaal altijd een bakje rauwkost als ik terugreed van werk naar huis, nu kook ik wat eerder en doe ik fitnessoefeningen met mijn dochters in de tuin. Ik ben er trots op dat ik niet terugval in oude patronen.

Ik ben blij dat ik heb gekozen voor de multidisciplinaire aanpak van Co-eur. Ik ken best veel mensen die zijn afgevallen met behulp van een maagband maar ik wilde het op eigen kracht doen. Als je bereid bent om je schouders eronder te zetten en écht aan jezelf te werken, ben je bij Co-eur aan het goede adres.’

 

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.