Jan: ‘Ik heb geleerd dat ik vaker moet eten: soms kreeg ik niet eens alles op’

‘Ik kwam bij de huisarts omdat ik gezondheidsproblemen had. Mijn bloedwaardes waren niet goed, mijn bloeddruk en cholesterol waren te hoog en ik had pijn aan mijn gewrichten. Geen geringe klachten dus. Dit had te maken met mijn overgewicht, zo veel was wel duidelijk.

Mijn hele leven was ik al te zwaar. Ik kom van de boerderij: mijn opa en oma vonden dat we goed moesten eten. Goed betekende in dit geval vet. Bartje zei: ‘Ik bid niet voor bruine bonen’. Nou, wij wel: bruine bonen overgoten met spekvet was ons favoriete maal.

Als iets je -letterlijk- met de paplepel wordt ingegoten, is veranderen lastig. Oh, ik heb wel eens een poging tot afvallen gedaan hoor. Dan hongerde ik mezelf overdag uit, maar ’s avonds compenseerde ik het met flessen cola en zakken chips. Dat zette dus nog geen zoden aan de dijk.

Voordat ik via de dokter bij Co-eur kwam, heb ik bij een andere kliniek een consult gehad voor een maagverkleining. Dat het gesprek niet goed voelde is achteraf mijn redding geweest, want ik heb niet doorgezet. In plaats daarvan besloot ik het op eigen kracht te doen. Blind ervoor gaan en wel zien waar het schip strandt, dat was mijn strategie.

Me aanmelden bij Co-eur is de beste beslissing van mijn leven geweest. In maart van dit jaar ben ik begonnen en de behandeling heeft een half jaar geduurd. De bevlogenheid en betrokkenheid onder alle medewerkers van Co-eur is verbluffend te noemen. Dat heeft mij er echt doorheen geholpen. Alles gaat met een glimlach en iedereen is even flexibel.

Het enige wat helpt om de strijd tegen de kilo’s op de lange termijn te winnen, is je levensstijl aanpassen. Mooier kan ik het niet maken. Mijn voedingspatroon is 180 graden anders. Ik heb geleerd dat ik vaker moet eten: soms kreeg ik niet eens alles op. En ik viel nog af ook. Veertig kilo in totaal. De mooiste beloning is dat al mijn waardes weer op een gezond niveau zijn.

Bij Co-eur pakken ze de wortel van het probleem aan. Ik kwam tot het inzicht dat ik eetverslaafd was. Een emotie-eter. Wat ik iedereen wil meegeven: ga eens naar een informatieavond van Co-eur. Kies niet klakkeloos voor een maagoperatie, met alle risico’s die eraan kleven. Ga de strijd aan. Ik ben een andere Jan.’