“Ieder lichaam mag gezien worden, het wordt hoog tijd dat alle vrouwen dat inzien”

Afgelopen tijd is body positivity een onderwerp van discussie. Volgens Esther Jansen, psycholoog en onderzoeker bij Co-eur, schiet de discussie haar doel voorbij. In het tijdschrift Grazia en bij Flair vertelt ze er meer over. “De discussie zou minder over kilo’s moeten gaan.”

“Ik heb in mijn werk voornamelijk te maken met vrouwen die een lager zelfbeeld hebben. En zich dus met vrouwen in de media en op Instagram vergelijken. Daarom is het goed dat je steeds meer vrouwen voorbij ziet komen, maar dikke vrouwen vinden geen herkenning bij vrouwen met een gemiddelde maat en een klein rolletje dat over de rand van hun jeans piept. Of bij vrouwen die trots posten dat ze 10 kilo zijn kwijtgeraakt.”

Voor mensen met een eetstoornis, kan het vergelijken met het ideaalplaatje negatieve gevolgen hebben. Dit zorgt voor een slechter zelfbeeld, en daardoor gaan ze wellicht meer eten of juist streng lijnen. Met alle gevolgen voor de gezondheid van dien.

De wens van Esther: “Blijf vooral foto’s posten van je lijf, ongeacht hoe je eruitziet, maar hang er geen waardeoordeel of kilo’s aan. Ieder lichaam mag gezien worden, het wordt hoog tijd dat alle vrouwen dat inzien!”

 

Meer informatie over Co-eur

Wil jij hulp van psychologen zoals Esther en je weer gelukkig voelen in je lijf?