Continue druk op gezond gewicht heeft averechts effect

Overgewicht is ongezond, maar het massaal afkeuren van mensen met overgewicht is dat ook. Dit stelt Marleen van Baak, emeritus hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Het brengt gezondheidswetenschappers als zij in een spagaat, want “waar ga je de nadruk op leggen? Op het geestelijk welbevinden van de persoon of op de lichamelijke gezondheid?”.

Dide van Eck, promovendus bij Gender- en Diversiteitswetenschappen aan de Radboud Universiteit, is van mening dat de continue druk om af te vallen niet effectief en zelfs ongezond is. “Er wordt bijvoorbeeld op mensen met overgewicht neergekeken als ze een stuk taart nemen bij een verjaardag en er wordt verwacht dat ze te allen tijde aan het diëten zijn. Dat is iets wat juist meer stress oplevert en een averechts effect heeft. Ze krijgen dan een verstoorde relatie met hun lichaam en kunnen juist dikker worden.”

Bij Co-eur kijken we naar de achterliggende patronen van een verstoorde relatie met eten. Met ons multidisciplinaire team dragen we bij aan duurzame verandering van je eetpatroon. Lees hierover meer bij onze behandelaanpak.