Zorgen om toename eetstoornissen

Sinds de lockdown hebben meer mensen, vooral jongeren, te kampen met een eetstoornis, zoals anorexia. Dit signaleert professor Vrieze van het Belgische Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Oorzaken hiervoor zijn het verlies van structuur, het gebrek aan sociale contacten en de focus op het gezond zijn. Bovendien spelen sociale media bij jongeren hierbij ook een rol.

Stefanie Tordoir kampt al langer met een eetstoornis. Ook zij had het zwaarder tijdens de lockdown. “Je ziet niet meer wat normaal is. Je zit de heel dag thuis en je maakt jezelf dingen wijs. Je bent een hele dag van het begin tot het einde aan het discussiëren met jezelf over wat mag en wat niet mag. Je hebt niets dat dat tegenspreekt.”

Zorg voor mensen met een eetstoornis was door de coronacrisis ook minder toegankelijk, stelt professor Vrieze.

Bij Co-eur hebben we de zorg afgelopen maanden zo goed mogelijk kunnen voortzetten. Triggers die kunnen zorgen voor een terugval of verergering van een eetstoornis, proberen we samen met jou aan te pakken. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op deze pagina of neem contact met ons op.