Tips voor mindful eten

Uit Japans onderzoek blijkt dat snelle eters meer eten én een verhoogde kans hebben op diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk. Hoe zorg je ervoor dat je mindful eet? Eet zittend en neem de tijd voor het nuttigen van je maaltijd. Laat je verder tijdens het eten zo weinig mogelijk afleiden. Prak je eten niet, maar snijd het. Zorg dat je niet té veel trek hebt want dan is de kans op schrokken groter. Kauw vaker, bijvoorbeeld door per hap tot twintig te tellen. En eet eens met je verkeerde hand. Dat kost meer moeite, waardoor je automatisch langzamer eet.
Kortom, een goed advies is om de tijd nemen om te eten en dat met aandacht te doen.

1. Eet zittend

Als je jezelf wilt aanleren om langzamer te eten, is het ten eerste belangrijk dat je de tijd neemt voor een maaltijd. Daarom is het belangrijk dat je dat zittend doet, het liefst gewoon aan de eettafel. Niet snel lopend een boterham wegwerken of nog staand aan het aanrecht beginnen aan je bord pasta. Als je echt even gaat zitten voor je maaltijd, zul je merken dat je een stuk rustiger eet.

2. Zorg voor zo weinig mogelijk afleidingen

Aansluitend bij de vorige tip, moet je om langzamer te eten echt focussen op je maaltijd. Daarom kun je de televisie beter uitzetten; het is bewezen dat je op de bank voor de tv sneller én meer eet. Ook je telefoon, tablet of laptop kun je daarom beter even wegleggen.

3. Niet prakken maar snijden

Ja, dan bedoelen we óók je aardappelen. Als je al je eten prakt of alles door elkaar mixt op je bord, is het veel aantrekkelijker om je bord snel leeg te eten. Als je alle componenten van een maaltijd – bijvoorbeeld rijst, groente en kip – apart op je bord hebt liggen kost het meer tijd om te eten. Niet alleen duurt het langer om van alles een beetje op je vork te krijgen, maar je moet er ook bewuster mee bezig zijn. Handige tip dus als je langzamer wilt eten.

4. Zorg dat je niet té veel trek hebt

Eet over de hele dag voldoende, zodat je geen enorme trek hebt op het moment dat je aan een maaltijd begint. Als je honger hebt, ben je namelijk veel eerder geneigd om een maaltijd snel op te eten. Ook als je niet de mogelijkheid hebt om gedurende de dag te snacken, is er een manier om langzamer te eten. Dan kun je namelijk het beste voor je begint aan je maaltijd een groot glas water drinken. Zo zit er al iets in je maag en wordt de ergste trek al gestild.

5. Kauw vaker

Een van de grootste problemen bij snelle eters is vaak dat ze niet voldoende kauwen. Om jezelf aan te leren langzamer te eten, is het dus ook slim om dit aan te pakken. In het begin zul je er heel bewust mee bezig moeten zijn en per hap bijvoorbeeld tot twintig moeten tellen, maar na een paar weken zul je merken dat het een gewoonte is. Niet alleen zorgt langer kauwen ervoor dat je langzamer eet, het is ook nog eens heel goed voor je stoelgang.

6. Eet met de verkeerde hand

Doen al deze tips nog niet voldoende voor jou? Probeer dan eens met je verkeerde hand te eten. Ben je rechtshandig, dan probeer je met je linkerhand te eten en andersom. Eten met de verkeerde hand kost een stuk meer moeite, waardoor je automatisch langzamer gaat eten. Na een paar dagen kun je wel weer terug gaan naar de hand waar je het liefste mee eet; je zult merken dat je dan helemaal gewend bent aan het langzamer eten en sneller kauwen. Zo is een gewoonte dus al snel geboren.

Bron: https://www.margriet.nl/gezondheid/langzamer-eten-gewoonte-tips/