Stop het taboe op obesitas

Op Wereld Obesitasdag (4 maart) hebben artsen en wetenschappers aan de bel getrokken. De negatieve vooroordelen rond overgewicht moeten volgens hen nu echt verdwijnen.

Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, waarvan 15% ernstig. ‘Veel mensen beseffen niet hoe complex de aandoening is. Veel eten en te weinig bewegen zijn belangrijke, maar lang niet de enige oorzaken’, zegt Liesbeth van Rossum in het AD. Ze is hoogleraar obesitas in het Erasmus MC en internist-endocrinoloog. ‘Obesitas is iets anders dan een paar kilootjes kwijt moeten raken. Bij ernstig overgewicht is het lichaam veranderd. Allerlei hormonen in de vetmassa en de darmen zijn verstoord. Ook maakt het buikvet ontstekingsstoffen aan die schade kunnen geven in ons lichaam. Veel mensen weten dit niet.’ Een veelheid aan oorzaken, zoals stress, slaaptekort, medicijngebruik en hormonale en genetische factoren, dragen bij aan overgewicht.

Omdat obesitas zo complex is, werkt Co-eur met een multidisciplinaire aanpak. Wij kijken niet alleen naar je eetgedrag, maar ook naar de psychologische oorzaak en naar je lichaam. Heb je interesse in een behandeling of wil je meer weten? Neem dan contact op.