NOS nieuws: obesitas duurder dan oorlog

http://nos.nl/artikel/2004724-vetzucht-duurder-dan-oorlog.html

Obesitas is hard op weg om het grootste en duurste probleem van de moderne tijd te worden. Meer nog dan roken en zelfs gevaarlijker en duurder dan oorlogen en gewapende conflicten.

Volgens een rapport van internationaal consultancy bureau McKinsey kost obesitas de wereldwijde economie nu al 1,6 biljoen euro. Dat is bijna evenveel als de maatschappelijke kosten van roken of van oorlogen.

Inmiddels is bijna een op de drie mensen op aarde te dik. Meer dan 2,1 miljard mensen lijden nu aan overgewicht. Dat is 2,5 keer zoveel als het aantal ondervoede mensen in de wereld.

Gevolgen van Obesitas

Enkele directe gevolgen van obesitas lijden steeds meer mensen aan hart- en vaatziektes, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Als alle medische kosten en de indirecte gevolgen van vetzucht bij elkaar worden opgeteld, dan slokt de moderne ziekte nu 2,8 procent van alle wereldwijde inkomsten op, aldus McKinsey.

Daarmee kost obesitas de maatschappij volgens de onderzoekers van McKinsey aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld alcoholisme of de financiële gevolgen van klimaatverandering.

Porties

De onderzoekers voorspellen dat obesitas tegen 2030 een wereldwijde crisis kan veroorzaken als er niet structureel en op grote schaal maatregelen worden genomen.

Daarbij denken zij niet aan voorlichtingscampagnes of het duurder maken van ongezonde voedingsproducten, omdat dat nauwelijks zou werken.

Volgens het rapport zijn er veel grondigere oplossingen nodig. Zo zouden verpakte voedingsproducten uit kleinere porties moeten bestaan. De wettelijke richtlijnen voor fastfood en verwerkte voedingsproducten moeten volgens de onderzoekers volledig op de schop.

Lees hieronder het volledige rapport:

MGI Obesity_Full report_November 2014