Meer onderzoek nodig naar ‘nieuwe’ eetstoornis

Anorexia is een bekende eetstoornis, maar wie weet wat Arfid is? Bijzonder hoogleraar Sandra Mulkens is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht op deze stoornis en pleit voor meer onderzoek.

Het grote verschil met aandoeningen als boulimia of anorexia is dat er bij Arfid (avoidant restrictive food intake disorder) geen fixatie op gewicht of uiterlijk, maar op het voedsel zelf. Voorbeelden zijn mensen die alleen vloeibare producten durven te eten, of een twintiger die als de dood is voor voedsel dat toegevoegde smaak- en conserveringsstoffen bevat.

Ondanks dat Arfid is erkend als aandoening in de DSM5, is het zelfs bij veel professionals onbekend, merkt bijzonder hoogleraar voedings- en eetstoornissen Mulkens. Een ‘lastige eter’ is zeker niet te vergelijken met een patiënt met Arfid, waarmee ongeveer 2 tot 4 procent van de bevolking kampt. Onder meer flink afvallen of aankomen, sociale problemen, een verwrongen zelfbeeld en afhankelijkheid van voedingssupplementen zijn belangrijke kenmerken van Arfid.

Lees meer