Het belang van mindful eten

Als je eet terwijl je afgeleid bent, verwerken de hersenen de smaak slechter en proef je dus ook minder. Dit tonen hersenonderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aan in een nieuwe studie in The American Journal of Clinical Nutrition. Het mechanisme kan eraan bijdragen dat je meer gaat eten als een smartphone of televisie je afleidt.

Op dit moment wordt er bij de behandeling van overgewicht en obesitas niet heel precies gekeken naar waar het individu het meeste baat bij heeft. ‘Afleiding kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom sommige mensen te veel eten. Als we meer kennis hebben over welke hersenprocessen precies meespelen bij dit probleem, kunnen we ook beter behandelen. En dan weten we beter bij wie focussen op de smaak van eten dus deel kan zijn van succesvolle preventie en behandeling van overgewicht en obesitas’, vertelt hersenonderzoeker Iris Duif.


Ben jij altijd gefocust op wat je eet? Bij Co-eur helpen pyschologen je om je eetgewoonten onder de loep te nemen. Lees meer over onze aanpak.