Hoe bestrijd je obesitas? Psychische kant obesitas onderbelicht
Aandacht voor beweging en voeding is symptoombestrijding en ten onrechte het primaire wapen in de strijd tegen obesitas. Dit stelt Esther Jansen, psycholoog bij Co-eur.
Ruim de helft (50,3%) van de Nederlanders van 20 jaar en ouder heeft overgewicht en 13,7% obesitas. De percentages obesitaspatiënten in de gemeente Brunssum (17,6%), Onderbanken (15,7%), Heerlen (14,3%) en Schinnen (13,7%) liggen hoog. Het probleem van obesitas is groeiende. De overheid en zorgverleners staren zich blind op quik-fix methodes. Het structureel beïnvloeden van een gezonde levensstijl waarbij aandacht wordt besteed aan de psychische kant, is evenwel niet aan de orde. Het gevolg is dat mensen afvalmethodes volgen, tijdelijk afvallen maar al snel weer in het oude patroon vervallen. Dit gedrag leidt tot een jojo-gewicht.
Esther Jansen, psycholoog bij Co-eur: ‘Bij het eten spelen emoties een belangrijke rol. Veel mensen laten hun voedingsgewoonten beïnvloeden door emotie, stress of impulsen. Sommige eten meer om zichzelf tijdelijk gelukkiger te voelen. Dat maakt het voor mensen met obesitas moeilijk om controle over het eigen eetgedrag te houden.’ Volgens Jansen moet obesitas niet alleen worden bestreden met enkel beweging en dieet. Jansen: ‘Obesogeen gedrag moet net als alle andere verslavingen worden gezien als een ziekte, een verslaving vergelijkbaar met de afhankelijkheid van alcohol en drugs.’ Obesitas is een psychische stoornis, die als zodanig moet worden behandeld. Daardoor vallen mensen niet alleen af, ze worden ook daadwerkelijk gelukkiger.
Verschenen in ‘Hallo Limburg’ editie januari 2017 (pgn. 11)