Trudy, 46 jaar: Bij Co-eur kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die worstelt met een eetstoornis

behandeling eetstoornis

‘Hoe ik vond dat ik eruit zag, speelde altijd een rol bij hoe ik me voelde. Ik rommel al vanaf mijn pubertijd met eten: crashdiëten en vreetbuien volgden elkaar op. Het lukte me niet om dat patroon te doorbreken. Bij Co-eur worden je lijf en je geest als geheel gezien. Voor mij was dat een openbaring.’

Negatieve cirkel

‘Op 23 januari van dit jaar ben ik met mijn man naar een informatieavond van Co-eur gegaan. Ik was in behandeling bij een psycholoog omdat ik al lang kamp met depressies en een laag zelfbeeld. Daarnaast is eten ook al jarenlang een thema in mijn leven en ben ik vaak bij een diëtiste geweest. Als ik somber was ging ik eten als troost en dan werd ik zwaarder en voelde ik me nog treuriger. Die negatieve cirkel, ik kwam er zelf niet uit.

Behandeling eetstoornis

Begin dit jaar zei de psycholoog tegen me dat hij niet goed wist hoe hij me kon ondersteunen bij mijn eetproblemen. Hij raadde me aan om naar Co-eur te gaan. Tijdens de informatieavond werd uitgelegd wat een eetstoornis precies is. ‘Waarom wist ik hier niets van?’, was mijn eerste reactie. Dat anderen hier ook mee worstelen, daar had ik geen weet van. Ik voelde me meteen een stuk minder alleen.

Warm bad

Op 11 februari was het intakegesprek. Ik vond het zo spannend, alsof ik examen moest doen. Co-eur voelde namelijk als de laatste strohalm, zo diep zat ik in de put. Ik merkte meteen hoe begripvol de mensen van Co-eur zijn; het voelde als een warm bad. Ze snappen waar je mee worstelt en willen je helpen. Gelukkig mocht ik een week later beginnen.

Intensief traject

Een half jaar volgde ik een ambulant traject. Zo’n drie keer per week reed ik naar de kliniek voor sessies met de psycholoog, de diëtiste of groepslessen. Het voelde alsof ik twee banen had: ik werk in de zorg en dit traject is net zo intensief als een baan. Het zijn niet alleen de sessies in de kliniek; je moet ook huiswerk maken, zoals een eetdagboek bijhouden, en mensen in je omgeving vragen om feedback, bijvoorbeeld: noem eens drie positieve eigenschappen van mij?

Blij zijn met jezelf

Die zes maanden zijn pittig maar vooral heel fijn en waardevol. Om te snappen hoe het komt dat je worstelt met een eetstoornis moet je ook naar je verleden kijken. Mijn vader kampte met depressies en heeft een einde aan zijn leven gemaakt. Dat heeft natuurlijk enorme impact gehad. Ik ben bij Co-eur afgevallen maar vooral heb ik geleerd dat het getal op de weegschaal niet zaligmakend is. Het gaat om gezond zijn en gelukkig zijn met jezelf. Ik ben me bewust van hoe ik spanning weg wilde eten. Nu merk ik zulke emoties eerder op en ga ik iets schrijven in mijn dagboek of even wandelen om dat gevoel te doorbreken. Ik leer nog elke dag om beter voor mezelf te zorgen en minder onzeker te zijn. Dankzij Co-eur lukt dat me steeds beter.’


Wil je net als Trudy een behandeling voor je eetstoornis volgen? Kom dan langs bij een van onze informatieavonden. We maken graag kennis met je!