Suzanne, 30 jaar: ‘De behandeling bij Co-eur is het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven’

‘Sinds vier jaar kamp ik met overgewicht. Daarvoor was ik slank, maar op een bepaald moment is dat omgeslagen. Ik heb eerst zelf geprobeerd om mijn gewicht weer onder controle te krijgen. Weight Watchers, veel sporten en een bijbehorend voedingsplan, goede voornemens: ik heb van alles geprobeerd. Niets leidde tot structureel gewichtsverlies.

Eetbuien door stressvol leven

In de basis at ik niet ongezond; wel had ik last van eetbuien. Ik heb het een paar jaar heel druk gehad, echt op mijn tandvlees gelopen. De combinatie van werk, school, het huishouden en een sociaal leven ervaarde ik als ontzettend pittig. De eetbuien waren een manier om hiermee om te gaan.

Toch was ik me niet zo bewust van mijn veranderde en problematische eetpatroon. Ik dacht dat ik gewoon zo nu en dan te veel at. Maar bij Co-eur kwam ik erachter dat het veel dieper zat. Via een kennis kwam ik in mei vorig jaar bij Co-eur terecht. Eerlijk gezegd heb ik het traject onderschat. Als ik de voedingsadviezen maar zou volgen dan zou ik vanzelf afvallen, dacht ik. Zo simpel is het niet, je wordt ook psychologisch binnenstebuiten gekeerd. Toch ben ik blij dat ik de behandeling ben aangegaan; het is het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.

Meer tijd voor jezelf

Nog twee weken en dan sluit ik het intensieve traject bij Co-eur af. Dan moet ik het zelf gaan doen. Ik heb niet lang geleden nog een terugval gehad. Het was eigenlijk alleen maar goed dat het gebeurde toen ik nog onder behandeling was. Nu weet ik wat ik moet doen als het mis dreigt te gaan. Ik herken triggers en risicomomenten; die zijn er vooral als ik het druk heb. In plaats van de stress weg te eten, moet ik zorgen dat ik meer tijd en ruimte vrijmaak voor mezelf.

Dankzij Co-eur heb ik inzicht in mezelf gekregen. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar ik heb er veel vertrouwen in dat het me gaat lukken om gezond te blijven!’

 

Foto is fictief.