Michael, 43 jaar: ‘Ik was zo klaar met hoe ik me voelde’

‘Via vrienden kwam ik op het spoor van Co-eur. Zij kenden iemand die hier met succes was behandeld. Mijn vrouw had ook wel eens van Co-eur gehoord en dacht dat het wel iets voor me zou zijn. In september 2018 heb ik een intakegesprek gehad, begin november kon ik starten. Ik was er echt aan toe.

Ik heb alle diëten wel gedaan; van puntentellen bij de Weight Watchers tot Montignac. Het resultaat was wisselend en op de lange termijn altijd teleurstellend. Het was allemaal symptoombestrijding.

Ik ben altijd al stevig geweest, als kind al. Mijn ouders vonden dat ik moest gaan sporten om gewicht te verliezen. Dit werkte en ik heb het jarenlang gedaan. Tussen mijn twintigste en dertigste ben ik daarmee gestopt, toen ik ging werken. De kilo’s vlogen er drie keer zo hard aan. Op mijn zwaarst woog ik 150 kilo.

Vorig jaar was ik zo klaar met hoe ik me voelde. Ik had pijn aan mijn rug en aan mijn knieën en was kapot als ik de trap was opgelopen. Het was de hoogste tijd om een aanpak te proberen die me voor de lange termijn van mijn overgewicht zou afhelpen.

Je start bij Co-eur om af te vallen. Ik dacht: “Dat psychologische deel, dat doe ik er dan wel even bij.” Ik heb de impact van dat onderdeel van de behandeling onderschat. Juist die kennis heeft me zo geholpen. Na de eerste week realiseerde ik me: ik moet me hiervoor openstellen en leren begrijpen waarom ik een eetstoornis heb.

Eerst zag ik niet dat de behoefte aan suiker en vetten eigenlijk een zoektocht is naar geluksmomenten. Het eten is gewoonte, verveling of een vervanging voor emotionele aandacht. Bij Co-eur werd ik me daar bewust van. Op het moment dat je dat weet, kan je patronen gaan veranderen.

Een klein voorbeeld: vroeger zat ik ’s avond laat gedachteloos te snacken op de bank. Nu eet ik alleen maar aan de eettafel, ook als ik een tussendoortje neem. Door het in een bakje te doen en aan de eettafel op te eten, train je als het ware je hersenen om de relatie te leggen tussen eten en eettafel, zodat je niet meer eet op andere plekken. Mijn vrouw en kinderen doen dat nu ook, met als gevolg dat zij ook overtollig gewicht zijn kwijtgeraakt.

Bij Co-eur krijg je een normaal eetpatroon aangeleerd, geen dieet. Ik hoef niks te laten. Ik moet me wel aan een aantal calorieën per dag houden, bij mij zijn dat er 1500. Als ik dan eens een keer een frietje wil eten, mag ik daarnaast niet zo veel meer eten. Dus denk je er goed over na of je dat echt wil.

Mijn werk deed ik veelal zittend. Nu doe ik interne telefoontjes wandelend. Het werkt aanstekelijk: onze wekelijkse teambespreking doen we nu ook wandelend. Door dit soort kleine veranderingen beweeg je structureel meer. Ook ben ik weer aan het sporten. Niet om mezelf te bewijzen of om af te vallen. Ik doe het omdat het goed voor mijn gezondheid is. Afgelopen zondag heb ik mijn eerste triatlon gedaan. Daar ben ik best trots op.’