Marloes, 28 jaar: ‘Zonder Co-eur was ik niet gekomen waar ik nu ben’

‘Vijf jaar geleden startte ik mijn traject bij Co-eur. Ik deed mijn best om alle sessies bij te wonen en alle adviezen op te volgen maar de wil om het te laten slagen ontbrak. Mijn hoofd stond er niet naar. Op privégebied gebeurde er te veel waardoor het constructief aanpakken van mijn eetprobleem onmogelijk was.

Emotie-eten
Mijn verstoorde relatie met voedsel vindt zijn oorsprong in mijn jeugd. Ik leerde dat je emoties weg kunt eten. Dat werd me met de paplepel ingegoten. Mijn ouders wisten niet beter. Het doorbreken van dat aangeleerde patroon was erg lastig. Toen ik op mijzelf ging wonen begon ik veel, ongezond en ongecontroleerd te eten.

Ongemakkelijk in eigen lijf
Na het eerste traject bij Co-eur was ik niet tevreden. Toch wist ik dat er een beter moment zou komen. In de tussentijd kwam ik veel aan. Ik ging door een heel moeilijke periode met mijzelf waardoor ik een toevlucht zocht in eten. De drang naar junkfood was enorm. Ik kon het niet weerstaan. Telkens als ik een ongezonde keuze maakte, voelde ik me verdrietig.

Zorgen bij dierbaren
Een goede vriendin van mij zei tegen me: “Ik maak me zorgen om je. Ik hou van je en wil niet dat je jong overlijdt.” Dat raakte me enorm. Mijn vriend speelde ook een grote rol in het opnieuw actie ondernemen. Hij vond me mooi zoals ik was maar zijn zorgen over mijn gezondheid namen toe. Ik begreep zijn zorgen. Ik snapte niets van mijn eetpatroon.  Waarom kon mijn vriend een stukje komkommer pakken als snack en moest ik meteen naar de kaas grijpen? De cijfers op de weegschaal klommen omhoog en ik voelde me ongemakkelijk in mijn eigen lijf. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en me opnieuw aangemeld bij Co-eur. Nu was het moment daar.

Goed om weer terug te zijn
Het voelde meteen heel anders dan de vorige keer. Ik merkte aan alles dat ik er nu wél voor wilde en kon gaan. Ik putte veel kracht uit de steun van vrienden en familie. Mijn psycholoog en diëtiste bij Co-eur waren ontzettend fijne mensen. Ik kon altijd bij hen terecht. Als ik een extra afspraak wilde maken, was dat geen probleem. Wilde ik nog snel iets vragen over de mail? Ik kreeg altijd antwoord. Het gevoel dat mensen achter je staan, is net dat duwtje dat je nodig hebt.

Grote ontwikkelingen
Mijn tijd bij Co-eur was een enorm leerproces. Zo leerde ik veel over mijn eetgedrag en mijn emotieregulering. Die twee hingen nauw samen. Ook bereid ik mezelf beter voor op de dag. Ik stel mezelf nu elke ochtend de vraag: wat staat er op de planning? Voordat ik ga sporten bijvoorbeeld, eet ik een banaan. Zo voorkom ik dat ik na het sporten een enorme eetdrang krijg. Het zijn kleine aanpassingen met groot resultaat. Ik heb mezelf ongelooflijk ontwikkeld. Door de gesprekken bij Co-eur besefte ik dat ik niet gelukkig was met mijn baan. Ik heb een carrièreswitch gemaakt en ben een nieuwe studie begonnen. Tijdens de groepssessies leerde ik veel meiden kennen. We onderhouden nog steeds contact via een Whatsapp-groepje. Ik ben zo dankbaar voor dit proces. Verandering is mogelijk, vergeet dat niet!’

 

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.