Marije, 26 jaar: ‘Ik ben opener en durf om hulp te vragen, hierdoor ben ik mijn eetbuien de baas’

‘Ik was 16 toen mijn ouders uit elkaar gingen. Omdat ik niet echt een prater ben, kropte ik al mijn emoties op. Ik troostte mezelf met eten, daarmee kon ik mijn gevoelens even onderdrukken. Meerdere keren per week had ik eetbuien.

In verband met een nierziekte moet ik twee keer per jaar naar het ziekenhuis voor controle. De arts begon regelmatig over mijn overgewicht, dat het voor mijn gezondheid beter zou zijn om af te vallen. Maar ik wilde er niet aan, was er nog niet klaar voor. Vorig jaar besloot ik toch om me er eens in te verdiepen. Alleen de kliniek waar mijn arts mij naar verwees, was gericht op afvallen via een maagverkleining. Dat wilde ik niet; geen eetbuien meer en gezonder eten, dat waren mijn doelen. Dan zou ik vanzelf afvallen.

Na wat googelen kwam ik uit bij Co-eur. Zij bieden een multidisciplinaire aanpak, dat betekent dat er op meerdere fronten aan je probleem wordt gewerkt. Mijn interesse was meteen gewekt. Ik ben naar een informatiebijeenkomst geweest en heb me daarna aangemeld. Het begin heb ik ervaren als een rollercoaster. Er komt veel op je af, alle disciplines moeten worden opgestart. De psycholoog, de voedingscoach maar ook het sporten. Toen dat eenmaal liep, was het traject goed te doen. Het wekelijkse controlemoment vond ik erg fijn, hierdoor bleef ik gemotiveerd.

Omdat ik eten gebruikte om mezelf te troosten, moest ik andere gewoontes aanleren. In mijn geval is dat: praten over wat er in me omgaat en om hulp durven vragen. Ik woon samen met twee huisgenootjes en ben veel opener naar hen geworden. Ze zijn zelfs een keer meegegaan naar Co-eur. Als ik me nu onrustig of verdrietig voel en een eetbui niet ver weg is, ga ik naar hen toe en praten we erover. Of ga ik gewoon even rustig zitten en wacht ik tot het gevoel en de neiging om te eten weer wegtrekken.

Het aanleren van een ander, gezonder eetpatroon is eigenlijk ongemerkt gegaan. Gestaag val ik hierdoor ook af. Ik heb geleerd dat de focus niet moet liggen op dat cijfertje op de weegschaal. En dat als ik eens een dagje heb dat ik wat minder gezond of te veel eet, ik de draad de dag erna gewoon weer kan oppakken.’

 

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.