Jurgen, 48 jaar: ‘Ik had tien jaar eerder in behandeling moeten gaan bij Co-eur’

‘Ik heb een eetstoornis en woog daarnaast te veel. Hiervoor ben ik in 2018 en een deel van 2019 in behandeling geweest bij Co-eur. Dat had ik achteraf tien jaar eerder moeten doen.

Verslaafd aan eten
Het is niet zo dat ik al mijn hele leven kamp met overgewicht. Door mijn depressies ben ik gaan emotie-eten. Je kunt eigenlijk wel stellen dat ik verslaafd was aan eten. Als ik at, vergat ik alles even. En laten we wel zijn, het is ook gewoon lekker.

Plateau bereikt
Maar voor dat vele eten moest ik natuurlijk een prijs betalen. Ik werd steeds zwaarder. Op eigen kracht ben ik veel afgevallen, maar op een gegeven moment belandde ik op een plateau. Dat betekent dat je gewicht stagneert. Ik wist dat als ik verder af wilde vallen, ik dit onder begeleiding moest doen. Zo kwam ik bij Co-eur terecht.

Start traject
Het intakegesprek bij Co-eur voelde meteen goed. Er werd naar mij geluisterd en begripvol gereageerd. Toen ik hoorde dat ik kon beginnen, maakte mijn hart een sprongetje.

Ervaringen delen
Ik ben erg te spreken over de behandeling. Vooral de klik met de psycholoog was heel goed. In de groepssessies deelden we ervaringen. Dat vond ik in het begin wel lastig, om mezelf open te stellen. Uiteindelijk ben ik ruim dertig kilo afgevallen. Co-eur heeft me zelfs aan het sporten gekregen!

Warm bad
Het wordt pas echt lastig als je het weer zelf moet doen. Daarom ben ik in de cliëntenraad gegaan. Zo blijf ik toch een link houden met Co-eur. Ook ben ik als ervaringsdeskundige aanwezig op de informatieavonden. Die voelen als een warm bad. Ik fleur er helemaal door op. Het geeft me een gevoel van zingeving om anderen, die ook worstelen met een eetprobleem, een steuntje in de rug te geven.

Bewustwording
Ik ga nu veel bewuster om met mijn voeding. Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet opeten. Ik heb geleerd hoe ik mijn eten op smaak kan brengen met kruiden in plaats van zout. En ik kies nu voor volkoren brood en pasta. Kleine aanpassingen, maar met een groot effect.

Mezelf herpakken
Ik zal moeten leren leven met depressies. Helaas zit ik nu middenin zo’n periode. Hierdoor liggen eetbuien altijd op de loer. Ik heb het nog steeds wel eens lastig. Maar sinds mijn behandeling bij Co-eur laat ik het niet meer uit de hand lopen. Het is niet erg om soms even uit de bocht te vliegen, het gaat erom dat je jezelf daarna herpakt.’

 

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.