Daniëlle, 27 jaar: ‘Ik wilde een maagverkleining, maar ben op eigen kracht 54 kilo afgevallen’

‘In de zomer van 2017 ging ik naar het ziekenhuis omdat ik een maagverkleining wilde. Al mijn hele leven ben ik te zwaar. Bij ons thuis was er altijd eten in overvloed. Het was me in de jaren ervoor gelukt om 41 kilo af te vallen maar er waren er ook weer 50 bijgekomen. Ik was die strijd met mijn gewicht zó zat en was ervan overtuigd dat een operatie de oplossing was.

Verkeerd eetpatroon
Van het ziekenhuis moest ik een dag bijhouden wat ik at. Hierna kreeg ik te horen dat ik niet in aanmerking kwam voor een maagverkleining: eerst moest ik aan mijn eetpatroon werken. Hiervoor werd ik verwezen naar Co-eur. Dit zag ik eigenlijk niet zitten. Waarom werd ik niet gewoon geopereerd? Toch ben ik naar de informatieavond gegaan, die me positief verraste. Misschien kon een behandeling toch iets voor me betekenen. En ik dacht: dan kan ik daarna alsnog die maagverkleining laten doen.

Eetbuistoornis
Hoe anders is het gelopen. Door de professionals van Co-eur heb ik inzicht gekregen in bepaalde patronen. Overdag at ik heel weinig, om gewicht te verliezen. Maar in de avond was ik daardoor zo hongerig dat ik geen rem kende en alles at wat los en vast zat. Ik bleek een eetbuistoornis te hebben.

Meer zelfvertrouwen
Omdat je het traject samen volgt met lotgenoten, sta je er niet alleen voor. Dit heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Op de basisschool werd ik gepest om mijn overgewicht. Hierdoor veranderde ik van een vrolijk, open en zonnig kind in een teruggetrokken meisje met een negatief zelfbeeld. Bij Co-eur heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen.

Anderen inspireren
We zijn nu drie jaar verder en ik ben inmiddels 54 kilo kwijt. Al ligt de focus bij Co-eur niet op gewicht verliezen maar op een gezonde relatie krijgen met jezelf en met eten. Dat is me gelukt: ik zit weer lekker in mijn vel. Ik ga zelfs beginnen met een opleiding tot gewichtsconsulent zodat ik anderen -ik ben jongerenwerker- ook kan helpen met struggles op het gebied van voeding. En ik post lekkere recepten op social media, om anderen te inspireren. Ik had het nooit gedacht, maar ik eet nu zelfs graag groenten!

Verantwoord en duurzaam afvallen
Alles wat ik eet, zet ik in een speciale app. Dat is mijn houvast. Als ik ’s avonds toch een keer iets lekkers wil, houd ik daar die dag rekening mee. En die maagverkleining? Die is van de baan. Het is me gelukt om op eigen kracht op een verantwoorde en duurzame manier af te vallen. Daar ben ik enorm trots op.’