Belinda, 50 jaar: ‘Door Co-eur kreeg ik mijn positieve, energieke zelf weer terug’

Het begon allemaal toen ik een spiraaltje liet zetten bij de huisarts. Ik voelde me niet lekker. Het voelde alsof ik een enorme hormoon boost kreeg, terwijl dat niet zo hoort te zijn bij het plaatsen van een spiraal. De huisarts onderzocht mijn schildklier, maar de onderzoeksresultaten wezen niets uit. Het bleek een andere oorzaak te hebben: mijn gewicht.

Extreem eetpatroon

De knop moest om. Hoewel ik een lange vrouw ben, woog ik te veel. Ik was me daarvan bewust en begon direct met lijnen. Samen met de huisarts besloot ik elke maand langs te komen om op de weegschaal te staan. De huisarts fungeerde als stok achter de deur die ik echt nodig had. Het lijnen ging me zeer goed af. Ik verloor in een mum van tijd vele kilo’s. Probleemloos schakelde ik om van extreem veel, naar supergezond eten.

Spanning en stress

Het leek allemaal voorspoedig te gaan, maar al snel gebeurden er dingen in m’n leven waar ik veel stress van kreeg. Ik stopte met roken vanwege lichamelijke klachten. Daarnaast zaten de kinderen in hun puberende fase waar ik moeilijk mee kon omgaan. Dit trok een zware wissel op mijn dagelijkse leven. Van een blije en energieke meid veranderde ik opeens in een negatief, gestrest persoon. De huisarts verwees me door naar een praktijkondersteuner. Dat ging niet goed, zij gaf me niet het advies dat ik nodig had. Ik werd doorgestuurd naar een diëtiste. Ook dat liep niet lekker: ik kreeg niet de juiste ondersteuning om dit probleem bij de wortel aan te pakken. Na één gesprek liep ik naar buiten om niet meer terug te keren. De tranen rolden over mijn wangen en de spanning gierde door mijn lijf.

Dit is iets voor jou

Een kennis van mij vertelde over Co-eur. ‘Dat is iets voor jou’, zei ze. Ik maakte meteen een afspraak. Na de intake kreeg ik te horen dat ik mee mocht doen met het traject. Ik voelde een enorme ontlading. Eindelijk kon ik hulp krijgen, dit was mijn redding.

Leren praten

Tijdens het eerste gesprek met de diëtiste zei ik dat zij mijn redding was. ‘Nee’, zei ze, ‘dat doen wij met z’n allen. De psycholoog, de fysiotherapeut en de diëtiste’. Toen pas drong het tot me door dat het niet alleen om het eten ging, maar ook om mijn mentale en fysieke gesteldheid. Ik heb leren praten bij Co-eur. Met mijzelf, maar ook met mijn kinderen. Ook leerde ik mijn grens kennen voor wat betreft eten. Ik was gewend om altijd maar veel te eten vanwege mijn lange lijf. Er was in mijn optiek geen grens als het op eten aankwam. Door bijvoorbeeld het bijhouden van een eetdagboek kreeg ik inzicht in mijn eetpatroon. Langzaamaan kwam die positieve vrouw in mij weer naar boven.

Weegschaal mag bewegen

Nog steeds spreek ik andere cliënten, die nu vrienden zijn geworden. In de Whatsapp-groep houden we elkaar op de hoogte over onze gezondheid. Laatst was er iemand een beetje aangekomen. Dan bespreken we hoe dat komt. Een leuk feestje bleek de reden te zijn. Zulke gelegenheden zijn een kilootje erbij meer dan waard. Dan let je een paar dagen daarna wat extra op. Een weegschaal mag best bewegen. Het leven beweegt namelijk ook. Dat heeft Co-eur mij geleerd.’