Anoniem (man) 51 jaar: ‘Ik heb heel goede handvatten gekregen om een bewustere, gezondere leefstijl te creëren’

‘Als kind kampte ik al met overgewicht. Mijn ouders wisten niet veel af van een gezond voedselpatroon. We aten vaak friet of pasta. Groenten en fruit hadden we nauwelijks in huis.

Geen portie controle
Toen ik wat ouder werd, begon ik ook met drinken. Ik dronk veel. Door de drank at ik nog slechter. Veel vet en zout. Ook het controleren van porties vond ik lastig. Ik schepte gewoon op totdat ik goed vol zat.

Afgevoerd naar het ziekenhuis
Dit ging jaren zo door. Natuurlijk wist ik dat mijn leefstijl niet gezond was. Ik kreeg steeds meer fysieke klachten. Ontstekingen in gewrichten, moeite met alledaagse klusjes en ik was vaak erg moe. Op een dag zat ik in de auto en raakte ik plotseling bewusteloos: ik had een beknelling in mijn zenuwen. Gelukkig stond de auto aan de kant en zijn er geen gewonden gevallen. Mijn vrouw belde de ambulance, die bracht me naar het ziekenhuis.

De knop moest om
Twee weken heb ik daar gelegen. De arts begon over mijn overgewicht. Ik wist dat dit het moment was om er iets aan te doen. Dit kon zo niet verder. Mijn vrouw maakte zich ook veel zorgen. Na mijn opname ben ik direct naar de huisarts gegaan. Die was al van mijn problemen op de hoogte. Via hem had ik meerdere dingen geprobeerd, zoals een diëtiste. Ik zei dat ik het dit keer rigoureus wilde aanpakken. De knop moest om.

Er ging een wereld open
Voordat ik het wist, klopte ik aan bij Co-eur. Ik werd met open armen ontvangen. In overleg met de diëtiste besloot ik meteen te stoppen met alcohol. In een mum van tijd verloor ik vele kilo’s. Het had een enorm effect. Ik leerde alles over voedingsstoffen, portiecontrole en beweging. Er ging een wereld voor me open. Ik vond het ook fijn om met de psycholoog te praten. Ik heb het idee dat ik mezelf enorm ontwikkeld heb in een vrij korte tijd.

Lijf in beweging houden
Als postbezorger ben ik gewend veel te lopen in de buitenlucht. Dat is harstikke goed. Maar ik probeer ook andere vormen van beweging uit, zoals fietsen of zwemmen. Helaas heb ik nog steeds last van ontstekingen in mijn lichaam. Mijn doel is om nog een beetje af te vallen. Als dat lukt, zullen de ontstekingen ook langzaam verdwijnen en kan ik nog meer sporten.

Het werkt als jij erachter staat
Co-eur is een heel fijne plek. Ik heb heel goede handvatten gekregen om een bewustere, gezondere leefstijl te creëren. De psycholoog en diëtiste waren heel kundig, ze namen alle tijd voor me. Ik ben ontzettend blij dat ik de stap heb genomen om hulp te zoeken, dat is een grote hobbel om te nemen. Je leefstijl veranderen lukt alleen als je het écht wilt. Dat is de allerbelangrijkste les. Als jij erachter staat, dan werkt het.’

 

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.