Behandeling van eetstoornissen

Eetstoornissen

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis kan zich op veel verschillende manieren uiten. Kenmerkend is dat mensen met een eetstoornis over het algemeen veel piekeren over eten, hun gewicht en lichaamsvormen. Mensen met een eetstoornis hebben vaak een laag zelfbeeld. Daarnaast is er sprake van een verstoord eetpatroon, dat zich kan uiten in bijvoorbeeld overeten, eetbuien of de hele dag door eten. Eten is voor veel mensen zowel de beste vriend als de grootste vijand. De eetstoornissen die we bij Co-eur behandelen, gaan vaak gepaard met overgewicht. 

Bij Co-eur behandelen we met name de eetbuistoornis, de andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis en boulimia nervosa.

Wanneer je na het invullen van onderstaande vragenlijst 4 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan betekent dit dat er mogelijk sprake is van een eetstoornis. Tijdens onze informatieavonden krijg je meer informatie over eetstoornissen. Meld je nu vrijblijvend aan.

 • Ben je ontevreden over je eetgewoonten?
 • Eet je wel eens stiekem?
 • Heeft je gewicht invloed op hoe je je voelt?
 • Vind je dat voedsel een belangrijke plaats inneemt in je leven?
 • Ben je wel eens bang geweest om de controle over je eetgedrag te verliezen?
 • Heb je wel eens eetbuien gehad?
 • Heb je wel eens moeite gehad met concentreren omdat je aan eten moest denken?
 • Heb je wel eens schaamte- of schuldgevoelens als je gegeten hebt?

Eetbuistoornis

De eetbuistoornis (Ook wel Binge Eating Disorder) wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van eetbuien zonder dat je compenseert door bijvoorbeeld te braken, of overmatig te sporten. We spreken al van een eetbuistoornis wanneer je twaalf weken achter elkaar ten minste één eetbui per week hebt.

Bij een eetbui eet je grote hoeveelheden en ervaar je controle verlies over je eetgedrag. Dit leidt vaak tot negatieve emoties, zoals schuld en schaamte gevoelens.

Enkele kenmerken van eetbuien kunnen zijn:

 • Sneller eten dan normaal
 • Eten terwijl je geen honger hebt
 • Stiekem eten
 • Onaangenaam gevoel/ misselijk

Als gevolg van de eetbuistoornis ontstaan vaak gewichtsproblemen. Tevens kunnen ook maag- en darmproblemen, gewrichtsklachten en (op de lange termijn) hart- en vaatproblemen ontstaan. Ook kan het leiden tot psychosociale problemen zoals stigmatisering, problemen op werk en/ of binnen sociale contacten. 

Bij Co-eur behandelen we niet alleen de eetstoornis, maar behandelen we de andere psychische klachten (zoals depressie, angst, trauma en persoonlijkheidsproblematiek) mee. Zo zorgen we ervoor dat de kans op terugval een stuk kleiner wordt.

 

 

 

Anders gespecificeerde voedings- of eetstoornis

Deze eetstoornis is een soort restcategorie waarbij je wel kenmerken hebt van de eetbuistoornis of boulimia, maar niet voldoet aan alle criteria. Bijvoorbeeld:

 • Eetbuistoornis met een lage frequentie waarbij de eetbuien ook tijden uitblijven of minder vaak voorkomen dan één keer per week en minder lang dan drie maanden.
 • Boulimia nervosa met lage frequentie, je voldoet wel aan de kenmerken van boulimia maar je hebt bijvoorbeeld tussendoor ook periodes dat je er geen last van hebt. Of je eetbuien en compensatiegedrag komen minder vaak voor dan één keer per week of minder lang dan drie maanden.
 • Nachtelijk eetsyndroom. Heb je hier last van, dan eet je na het avondeten nog grote hoeveelheden of ga je ’s nachts je bed uit om nog de voorraadkasten en koelkast te plunderen.  

 

Boulimia Nervosa

Boulimia Nervosa is een eetstoornis die gekenmerkt wordt door de combinatie van eetbuien en compensatiegedrag (braken, laxeren of extreem sporten). De meeste mensen met Boulimia Nervosa hebben een normaal gewicht, maar zijn hier zeer ontevreden over. Ze willen graag gewicht verliezen. Ook al is het gewicht van Boulimia patiënten gezond, het verstoorde eet- en compensatiegedrag zorgt wel degelijk voor diverse (ernstige) lichamelijke klachten, zoals uitdroging, hartproblemen, tandbederf en maag-en slokdarmklachten. Het kan zo zijn dat u eetproblemen hebt waarbij enkele kenmerken van Boulimia Nervosa gecombineerd zijn met kenmerken van andere eetstoornissen. In dat geval spreken we ook van een anders gespecificeerde voedings- of eetstoornis.

 

 

Het kan zijn dat je je niet helemaal herkent in een van bovenstaande beschrijvingen, maar wel een eetprobleem hebt. Je hebt bepaalde dwangrituelen rondom eten, durft niet in gezelschap te eten of durf je bepaalde voedingsmiddelen niet te eten. Als jij in je dagelijks leven last hebt van je eetprobleem en je gedrag wilt veranderen, heb je een goede reden om hulp te zoeken.

Bezoek een informatieavond

Minimaal één keer per maand vindt er op elk van onze locaties een informatieavond plaats van 19:00 tot 21:30 uur.

Informatieavonden