Accepteren kun je leren
Hoe ziet jouw tijdlijn op social media eruit? Het blijkt dat hoe vaker we een bepaald beeld zien, hoe meer we er aan gewend raken. Je beoordeelt je lichaam uiteindelijk positiever als je een meer divers beeld ziet in de media. Dus ook de mannen en vrouwen met een maatje meer, zo blijkt uit onderzoek.
Eerder raakte Linda de Mol al in opspraak vanwege haar cover waarop ze in bikini stond, met als motto body positivity. Esther Jansen, psycholoog en eetstoornisexpert bij Co-eur, is hier kritisch op en stelt dat om je lichaam te omarmen, een ‘perfect’ voorbeeld niet helpt. Esther Jansen deelt in VIVA magazine tips voor meer body positivity.
3 tips voor het accepteren van jouw lijf
- Probeer in de spiegel eerst te kijken naar wat je mooi vindt aan jezelf en sta daar wat langer bij stil. Train jezelf daarin.
- Probeer de dingen die je minder mooi vindt eens functioneel te bekijken. Niet: mijn buik is te dik. Wel: ik heb hier gewoon mijn kind in gedragen.
- Ontvolg de accounts die onzekerheid over je lichaam triggeren maar volg juist mensen van wie je blij wordt. Je hebt geen regie over wat er online wordt geplaatst, maar wel over wat je ziet.
Welk ideaalbeeld er ook heerst, welke hashtag dan ook trending is, je zult nooit aan dat perfecte plaatje voldoen. En dat is oke. Natuurlijk mag je wel eens ontevreden in de spiegel kijken, maar accepteer hoe je bent, met je slechte en goede dagen.
Bij Co-eur helpen psychologen zoals Esther mensen met een eetstoornis. Bij hen is vaak ook het beeld dat zij van zichzelf hebben, verstoord. Wanneer je andere psychische klachten hebt die je eetstoornis beïnvloeden, proberen we deze ook mee te behandelen. Wil je meer weten? Lees hier meer over onze behandeling.